Babka piaskowa bezglutenowa, bez mleka


Mam ogromny sentyment do tego przepisu. Niestety już nie pamiętam skąd pochodzi, wydaje mi się, że znalazłam go na jakimś forum... Dzięki niemu upiekłam parę lat temu chyba pierwsze bezglutenowe ciasto, które naprawdę mi posmakowało. A nie było mnie wtedy łatwo zadowolić - przede wszystkim dlatego, że ciągle chciałam żeby moje ciasta bezglutenowe smakowały tak jak te "zwyczajne", pszenne, do których się przyzwyczaiłam. Ciasto z tego przepisu moim zdaniem świetnie sprawdzi się jako babka świąteczna, nawet u rodzin, które z dietą bezglutenową nie mają nic wspólnego. W smaku jest to po prostu niesamowicie lekka, piaskowa babka z chrupiącą skórką, którą można udekorować polewą o ulubionym smaku :) Ważne jest to, że do jej przygotowania nie potrzeba żadnych drogich mąk, wystarczy jedynie skrobia ziemniaczana. Na zdjęciach widać wersję muffinkową mojej babki piaskowej, ale bez obaw! Ciasto idealnie dopieka się w formie z kominem czy jakiejkolwiek innej. Na pewno upiekę na Wielkanoc, jak co roku ;)


Składniki:

  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka cukru, w tym cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać. W miscie ubić żółtka z cukrem na jasną, puszystą masę. Wsypać mąkę z proszkiem i wymieszać lub zmiksować (końcówkami do ciasta, w kształcie haków) na gładkie ciasto. Cienkim strumieniem wlewać do ciasta olej, cały czas mieszając/miksując. Na koniec ubić białka i delikatnie wmieszać w ciasto, łyżką, lub używając miksera na najniższych obrotach.
Piec ok. 30 minut jeśli pieczemy muffinki, lub ok. 40-50 minut, jeśli pieczemy babkę, w piekarniku rozgrzanym do 180 ºC. Ciasto można pod koniec pieczenia nakłuć drewnianym patyczkiem, żeby sprawdzić, czy już się dopiekło. Wyjąć z piekarnika i ostudzić w formie.

Smacznego!


3 komentarze on "Babka piaskowa bezglutenowa, bez mleka"