Cytrynowa babka jogurtowa


Mam nadzieję, że przedstawianie świątecznych wypieków po świętach nie wejdzie mi w nawyk, ale co zrobić, kiedy studenckie życie nie sprzyja zaplanowanemu blogowaniu. Do mojej domowej kuchni mam kawał drogi, nie mówiąc o tym, że mój fotograf też musi znaleźć chwilę na sesje zdjęciowe ;) Chcę jednak podkreślić, że babka którą pokazuję dzisiaj, mimo świątecznej formy, nadaje się do pieczenia przez cały rok. Jest to klasyczne ciasto jogurtowe, moje ulubione. Pomimo tego że jogurtowce słyną z "zakalcogenności", gwarantuję, że z tym przepisem nie polegniecie! :) Korzystałam z niego niezliczoną ilość razy i naprawdę polecam z czystym sumieniem (na dołączonych zdjęciach wersja bezglutenowa z tegorocznych świąt). Przyznam, że nawet nie stosuję się do zasady mówiącej o takiej samej temperaturze wszystkich składników, korzystam z produktów wyjętych z lodówki. A co do smaku i konsystencji - kto próbował wypieków na bazie jogurtu, ten wie, że zachowują wspaniałą wilgotność i przez długi czas pozostają smaczne i świeże. Ciasto jogurtowe ma też specyficzny smak, którego nie potrafię określić, ale osobiście bardzo mi on odpowiada. Jeśli nie mieliście okazji kosztować tego typu ciast, polecam upiec w wolnej chwili. Ten przepis sprawdzi się jako podstawa do upieczenia babki świątecznej, ciasta do herbaty w podłużnej formie, czy stworzenia muffinek. Od Was zależy kształt ciasta, jak i smak - kwestia doboru aromatów jest dowolna, nie trzeba ograniczać się do smaku cytrynowego... :)



Składniki (na formę o pojemności ok 1,5 l):
  • 2 szklanki mąki pszennej (bezglutenowcy: 1 szkl. mąki gryczanej, 1/2 szkl. kukurydzianej, 1/2 szkl. ziemniaczanej)
  • 1/2 łyżki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • skórka otarta z jednej cytryny + sok z połowy cytryny

Lukier:
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • odrobina soku z cytryny
  • do dekoracji: cukier różany

W jednej misce wymieszać bardzo dokładnie lub zmiksować ze sobą jajka, cukier, olej, jogurt, sok i skórkę z cytryny. W drugim naczyniu wymieszać przesianą mąkę z proszkiem i sodą do pieczenia. Na koniec suche składniki wsypać do mokrych, szybko wymieszać pozostawiając w cieście widoczne grudki (należy tylko doprowadzić do połączenia składników i zamoczenia mąki). Ciasto przelać do formy - jeśli jest to tradycyjna, metalowa forma na babkę należy ją wcześniej natłuścić masłem i wysypać np. dowolną mąką. Proste formy wystarczy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrównać wierzch ciasta i piec w temperaturze 180 ºC przez około 40 minut (moja babka piekła się 50 minut, muffinki ok. 25 minut). Po upieczeniu studzić przez około 20 minut w formie, po tym czasie można delikatnie wyjąć ciasto.

Przygotować lukier: cukier puder wsypać do miski, wkropić odrobinę soku z cytryny i miksować. Regulować gęstość lukru poprzez dodawanie paru kropel soku więcej. Do dekoracji babki najlepszy jest bardzo gęsty lukier, ledwo ściekający z łyżeczki. Na koniec lukier można obsypać posypką, np. naturalnym cukrem różanym.

Smacznego!



Zostań pierwszym komentującym!
Prześlij komentarz