Pierniczki norymberskie


Jedne z najsmaczniejszych (choć może nie najpiękniejszych) pierniczków, jakie można przygotować z okazji świąt. Mięciutkie od razu po upieczeniu, nie wymagające przechowywania w puszce - nadają się więc do pieczenia na ostatnią chwilę :) Naprawdę warto przeznaczyć na nie wszystkie poniższe składniki, nie zawiedziecie się! Nie jadłam pierniczków o bogatszym smaku i piękniejszym zapachu. Od pierwszego upieczenia, zyskały w moim domu status "najlepszych".

Składniki:
  • 170 g cukru
  • 3 jajka
  • 100 g miękkiego masła
  • 300 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 2 łyżki kakao
  • 150 g zmielonych orzechów laskowych
  • 50 g kandyzowanej skórki z cytryny
  • 50 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
  • 50 g rodzynek (nie dodawałam)
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 250 ml mleka w temperaturze pokojowej
  • ew. około 25 dużych, okrągłych opłatków
Lukier:
  • cukier puder
  • odrobina rumu

Utrzeć za pomocą miksera masło z cukrem i jajkami. W oddzielnym naczyniu wymieszać: przesianą mąkę, proszek, przyprawę do piernika, kakao, mielone orzechy, skórkę z cytryny i pomarańczy, rodzynki i kokos. Suchą mieszankę dodawać stopniowo do utartego masła i miksować. Na koniec dodawać stopniowo mleko, cały czas miksując na niskich obrotach.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wykładać łyżką ciasto w sporych odstępach (ok. 9 ciastek na jedną blachę). Formować okręgi z ciasta o średnicy ok. 7 cm. Jeśli pierniki będą pieczone na opłatkach, to wyłożyć je na papier w pewnych odstępach i nałożyć na nie ciasto.
Piec przez około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 ºC.  Aby przygotować lukier, zmiksować do białości cukier puder z niewielką ilością rumu (najlepiej uzyskać bardzo gęstą konsystencję, ponieważ lukier będzie się rozpływał w kontakcie z gorącym ciastem). Po wyjęciu ciastek z piekarnika od razu dekorować lukrem. Pierniczki są gotowe do jedzenia zaraz po wystygnięciu.

Smacznego!


13 komentarzy on "Pierniczki norymberskie"
  1. Wspaniałe te pierniczki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis na piernikowe ciasteczka, niczego w nich nie brakuje. Przepis odpisałam. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że przepis "poszedł" dalej :))

      Usuń
  3. Ciasteczka prezentują się cudownie :)
    pozdrawiam i zapraszam do siebie przyprawzyciekolorami.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają na niezwykle smaczne! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takich jeszcze nie jadłam! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. chyba sobie takie upiekę, bo przepis brzmi pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kocham patrzeć na to co tu dodajesz, same oczy jedzą. Na święta na 100% zrobię babciną szarlotkę i Ci podeślę twór, który spłodzę :D.
    P.S. Szkoda,że Cię wczoraj nie było na imprezie :<

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Baardzo mi miło i trzymaj za mnie kciuki, żebym dała radę z tym mega świątecznym pieczeniem :D Będę przeszczęśliwa, jeśli prześlesz mi zdjęcie! :3
      P.S. Żałowałam bardzo, myślałam o Was kiedy autobus spóźniał się przez 1,5 h ;)

      Usuń