Sernik pomarańczowy z cynamonową kruszonką

Sernik pomarańczowy z cynamonem i ciastkami Speculoos

Serniki są idealnym materiałem do eksperymentowania z ulubionymi smakami, dlatego tym razem zdecydowałam się na już lekko świąteczne połączenie cytrusów z przyprawami korzennymi. Ciasteczkowy spód wykonałam z ulubionych kruchych ciasteczek Speculoos, które można dostać w wielu sklepach już przed okresem bożonarodzeniowym, a na górę dołożyłam cynamonową kruszonkę - zależało mi na mocno wyczuwalnych, korzennych nutach. Sama masa serowa jest wyraźnie pomarańczowa w smaku, o dość lekkiej, napowietrzonej konsystencji dzięki ubitym białkom. Całość piekłam nietypowo dla siebie, bo bez kąpieli wodnej ani żadnego naczynka z parującą wodą w piekarniku. 



Składniki (na formę 22 x 22 cm):

Ciasteczkowy spód:
  • 140 g ciasteczek Speculoos
  • 40 g rozpuszczonego masła

Masa serowa:
  • 100 g cząstek pomarańczy, obranych z błonek
  • 3 jajka
  • 500 g twarogu trzykrotnie mielonego / dobrego sera z wiaderka (użyłam Piątnicy)
  • 80 g cukru
  • 100 g kwaśnej śmietany (użyłam 18 %)
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • skórka otarta z pomarańczy

Cynamonowa, owsiana kruszonka:
  • 40 g masła
  • 20 g płatków owsianych
  • 50 g mąki owsianej
  • 30 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 30 g cukru


Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka Speculoos pokruszyć na drobny "piasek" (można użyć do tego celu blendera ze specjalnym pojemnikiem, moździeża lub mocnego worka i wałka). Dodać do nich rozpuszczone masło i dokładnie wymieszać. Mokre okruchy rozprowadzić dokładnie po spodzie fromy, wyrównać i docisnąć łyżką.

Kruszonkę przygotować z wyprzedzeniem. Wszystkie jej składniki poza masłem, wymieszać w jednej misce. Doddać posiekane masło i zagnieść kulkę z ciasta. Przykryć folią i odłożyć do lodówki.

Przygotować masę serową. Cząstki pomarańczy zblendować na możliwie gładkie puree. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę i nadal miksując dodać twaróg, kwaśną śmietanę, mus pomarańczowy i skórkę pomarańczową. W oddzielnym naczyniu ubić białka i wmieszać delikatnie łyżką w serową masę. Na koniec przesiać do niej skrobię ziemniaczaną i ponownie, delikatnie wymieszać. Przełożyć na ciasteczkowy spód, wyrównać, a następnie na wierzchu posypać kruszonką wyjętą z lodówki. Piec w temperaturze 170 ºC (u mnie bez termoobiegu i kąpieli wodnej), przez ok. 35 minut. Sernik powinien się wyraźnie ściąć. Wystudzić w otwartym piekarniku.


Smacznego!

Sernik pomarańczowo-korzenny z cynamonową kruszonką

Sernik pomarańczowy z cynamonową kruszonką

Sernik pomarańczowo-cynamonowy z ciastkami Speculatius
10 komentarzy on "Sernik pomarańczowy z cynamonową kruszonką"
  1. Jestem za takimi wypiekami. w jesienny klimat ten sernik wpisze się idealnie :) Zapraszam Cię do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jesień i zima to mój ulubiony czas na przesiadywanie w kuchni, więc też lubię piec takie ciasta :) Chętnie wpadnę :)

      Usuń
  2. uwielbiam sernik w każdym wydaniu, wygląda najlepiej! smacznego ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglada rewelacyjnie :) Dodatek cynamonu jest genialny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Cynamon ląduje teraz w prawie każdym moim deserze - a w śniadaniu to już obowiązkowo ;)

      Usuń
  4. Po taki świąteczny sernik zgłaszamy sie bardzo chętnie i ze ślinką spływającą na podłogę xD
    Wygląda tak jak serniki naszej babci więc to dodatkowy plus :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja babcia też piecze podobne serniki z kruszonkami, więc to takie chytre posunięcie z mojej strony - wszak każdy wie, że babciny sernik = najlepszy sernik :D

      Usuń
  5. Uwielbiam wszystko co zawiera cynamon. Tak, poza tym robisz bardzo ładne zdjęcia potraw.

    OdpowiedzUsuń