Ciasto toffi z prażonym słonecznikiem


Ciasto będące dla mnie bardzo zgranym połączeniem smaków i struktur - mamy tu delikatne, śmietankowe nadzienie, pełne skarmelizowanych nasion słonecznika, dobrze nasączony kakaowy biszkopt oraz karmelową, ciągnącą się górę, która nadaje całemu deserowi odpowiedniej słodyczy. Tego wypieku nigdy nie może zabraknąć na stole podczas większych wydarzeń :) To jedno z tych ciast, które znikają naszybciej. Przepis długo ewoluował, aż do osiągnięcia efektu, który w pełni mnie satysfakcjonuje. Myślę, że nie muszę bardzo mocno polecać zwolennikom takich smaków...;)

Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej - odjąć 1 łyżkę
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej - odjąc 1 łyżkę
  • w miejsce 2 odjętych łyżek mąki dodać 2 łyżki kakao
  • kawa do nasączenia (ok. 200 ml)

Białka oddzielić od żółtek i ubić w dużej misce na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i miksować do jego rozpuszczenia. Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku (po każdym chwilę miksując). Obie mąki, kakao wymieszać i przesiać, wsypać do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie łyżką lub mikserem (na najniższych obrotach), do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek.

Przygotować formę, papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno (boki formy nie powinny być niczym smarowane ani przykrywane). Wlać ciasto i piec przez około 30-40 minut w temperaturze 160 - 170ºC (można sprawdzić czy ciasto się dopiekło przy pomocy patyczka). Piec bez termoobiegu i unikać uchylania drzwiczek piekarnika. Po upieczeniu, wyjąć gorący biszkopt z piekarnika i spuścić go (w formie) na blat stołu z wysokości ok. 60 cm. Odstawić do wyłączonego piekarnika (z lekko uchylonymi drzwiczkami) do wystygnięcia. 

Po wystygnięciu zdjąć papier do pieczenia ze spodu biszkoptu i nasączyć go mocną, ostudzoną kawą.

Masa:
  • 400 g łuskanego, niesolonego słonecznika
  • ¾ kostki masła
  • ¼ szklanki cukru
  • 700 ml śmietanki 30%

Blachę o wymiarach 25 cm x 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masło roztopić z dodatkiem cukru w garnuszku, następnie wsypać do niego słonecznik i dokładnie wymieszać. Masę wylać na blachę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200ºC na ok. 15 minut. Od czasu do czasu słonecznik należy przemieszać łyżką, aby równomiernie się zrumienił, nie dopuścić do przypalenia. Po uprażeniu wyjąć blachę  z piekarnika i zostawić słonecznik do całkowitego wystudzenia.
Ubić śmietankę, wymieszać z połową uprażonego słonecznika i wyłożyć na nasączony biszkopt.

Polewa:
  • duża paczka herbatników
  • 400 g cukierków-krówek
  • ½ kostki masła
  • 6 łyżek mleka

Na małym ogniu, w garnuszku o grubym dnie roztopić krówki z masłem, mieszając od czasu do czasu. Kiedy masa będzie prawie jednolita, dodać mleko i mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji (gotowanie nie szkodzi polewie). Przygotowaną polewę zdjąć z palnika. Na powierzchni bitej śmietany równomiernie wyłożyć herbatniki. Polać je jeszcze ciepłą polewą z krówek i posypać pozostałym prażonym słonecznikiem.
Ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin. Podawać z niesłodzoną kawą.

Smacznego!


12 komentarzy on "Ciasto toffi z prażonym słonecznikiem"
  1. Uwielbiam prażony słonecznik, więc ciacho musi być pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Genialne! Wygląda naprawdę obłędnie! :)

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nabrałem ogromnej ochoty na to cudeńko! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chciałabym się zapytać na jaki wymiar blaszki to ciasto?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piekłam w takiej tradycyjnej, dużej formie - ok. 25 x 36 cm :)

      Usuń
  5. Bardzo dziękuję :) mam w planach na ten weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  6. czy ciasto będzie równie smaczne dnia następnego i czy zachowa konsystencj - chodzi mi o bitą śmietanę

    OdpowiedzUsuń
  7. czy ciasto będzie równie smaczne dnia następnego i czy zachowa konsystencj - chodzi mi o bitą śmietanę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej, zazwyczaj robiłam je w przeddzień podawania. Schłodzone np. przez noc, kroi się najlepiej :)

      Usuń