tag:blogger.com,1999:blog-1626775286461318206.post6133997077771035883..comments2024-02-18T16:06:12.297+01:00Comments on Lisia Kawiarenka: Eplekake - klasyczna norweska szarlotkaLisia Kawiarenkahttp://www.blogger.com/profile/09952441590445138748noreply@blogger.comBlogger9125tag:blogger.com,1999:blog-1626775286461318206.post-18940373052011791742018-10-21T21:03:32.941+02:002018-10-21T21:03:32.941+02:00O rrany... z tymi nerkowcami też musiało wyjść prz...O rrany... z tymi nerkowcami też musiało wyjść przepyszne! Aż się rozmarzyłam czytając o tym ognisku i kawie - wspaniały pomysł i cieszę się bardzo, że "moje" ciasto jest zaproszone na taką imprezę ;)Lisia Kawiarenkahttps://www.blogger.com/profile/09952441590445138748noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1626775286461318206.post-48019573811183379292018-10-06T23:15:18.888+02:002018-10-06T23:15:18.888+02:00Niedawno wyjęłam z piekarnika-ciasto pyszne! Niezn...Niedawno wyjęłam z piekarnika-ciasto pyszne! Nieznacznie zmodyfikowałam-jabłka w kostke wymieszałam w cieście, a na wierzch polozylam ciasno plasterki jabłek, a zamiast orzechow laskowych to prażone z solą nerkowce. Mniam, na jutrzejsze ognisko do kawy idealnie :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1626775286461318206.post-32569121358651031592017-12-07T16:09:01.955+01:002017-12-07T16:09:01.955+01:00W formie placka - to znaczy że płaskie? :) wydaje ...W formie placka - to znaczy że płaskie? :) wydaje mi się, że z mąki pszennej byłoby tylko trochę wyższe. Niestety nie umiem przewidzieć, czy środek na pewno się dopiecze przy zwiększeniu ilości ciasta - możliwe że będzie trzeba na którymś etapie pieczenia przykryć wierzch ciasta folią, żeby się nie przypalił, zanim dopiecze się wnętrze. Ja bym próbowała :)Lisia Kawiarenkahttps://www.blogger.com/profile/09952441590445138748noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1626775286461318206.post-87806799501584093992017-12-07T15:47:16.674+01:002017-12-07T15:47:16.674+01:00Wersja bezglutenowa wychodzi bardziej w formie pla...Wersja bezglutenowa wychodzi bardziej w formie placka, ale i tak byla pyszna. Miala maslany smak. Zastanawiam sie czy wyszloby gdybym zwiekszyla proporcje o polowe i zostawila w tej samej tortownicy. Lusiahttps://www.blogger.com/profile/00829735874312076274noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1626775286461318206.post-26543464616504217962017-10-25T22:11:13.824+02:002017-10-25T22:11:13.824+02:00Ogólnie zgodnie z norweską dewizą - "nie ma z...Ogólnie zgodnie z norweską dewizą - "nie ma złej pogody, są tylko źle dobrane ciuchy", także śmiałp mogłybyście się dosiąść do szarlotki na świeżym powietrzu ;) A mąka ma logo "Młyn Niedźwiady" i jest pakowana w charakterystycznie zasznurowane od góry torebki :)Lisia Kawiarenkahttps://www.blogger.com/profile/09952441590445138748noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1626775286461318206.post-88805268729546176532017-10-25T22:04:23.723+02:002017-10-25T22:04:23.723+02:00Ja też nie znam norweskiego, ale coś tam sobie roz...Ja też nie znam norweskiego, ale coś tam sobie rozpracowuję - a przepisy zaczerpnięte z tej książki na pewno jeszcze pojawią się na blogu :)Lisia Kawiarenkahttps://www.blogger.com/profile/09952441590445138748noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1626775286461318206.post-32627726724208287802017-10-25T17:21:44.263+02:002017-10-25T17:21:44.263+02:00zdradzisz firmę tej zacnej mąki jaglanej? Nasze ws...zdradzisz firmę tej zacnej mąki jaglanej? Nasze wszystkie były mniej lub bardziej gorzkie :P Candy Pandashttps://www.blogger.com/profile/00212939215666294102noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1626775286461318206.post-27701195661661320782017-10-25T17:20:20.843+02:002017-10-25T17:20:20.843+02:00Mamy nadzieję, że pogoda była w miarę ciepła bo ch...Mamy nadzieję, że pogoda była w miarę ciepła bo chętnie byśmy się do takiego "stolika" dosiadły :D Candy Pandashttps://www.blogger.com/profile/00212939215666294102noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1626775286461318206.post-33822845291880768062017-10-25T17:04:18.356+02:002017-10-25T17:04:18.356+02:00Prezentuje się bosko, no i czekam na kolejne przep...Prezentuje się bosko, no i czekam na kolejne przepisy ze wspomnianej książki, bo niestety norweski jest mi obcy i książki sama nie przetłumaczę. PozdrawiamAkademia Ciastekhttps://www.blogger.com/profile/06998375992330631410noreply@blogger.com